C.O.P.D. – Fysiotherapie Berger Twilt en Tielman – Zwijndrecht

C.O.P.D.

C.O.P.D. staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease 

Dit betekent Chronische obstructie van de luchtwegen. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Door deze aandoeningen is ademen lastig waardoor de longen en luchtwegen niet meer naar behoren werken. C.O.P.D. is een chronische ziekte en is helaas nog niet te genezen, maar met een juiste behandeling en leefstijl kunt u er wel goed mee leren leven. Het is heel erg belangrijk om te proberen in beweging te blijven, want door minder te gaan bewegen gaat uw conditie achteruit en worden de klachten erger.

Intake 

Een eerste afspraak duurt gemiddeld een uur. Dit om goed in kaart te kunnen brengen wat de doelstellingen zijn. De fysiotherapeut kan door de uitgebreide intake een goed beeld krijgen en daardoor gericht helpen om de conditie te verbeteren of op peil te houden.

Aanvullend onderzoek 

Er worden diverse aanvullende onderzoeken gedaan waaronder:

  • 6 minuten wandeltest
  • Spierkrachttest
  • Een beweeg ervaringstest
  • Saturatie (zuurstofmeting)
  • Hartslag

Beweegprogramma 

In overleg en afgestemd op uw situatie, stelt de fysiotherapeut na het onderzoek een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Doordat uw conditie vooruit gaat wordt de benauwdheid minder. In het begin oefent u individueel en later, indien mogelijk, in groepsverband. Dit is ook onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Misschien vindt u het moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u het steeds benauwd krijgt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u wel of niet kunt doen en helpt u door middel van ademhalingsoefeningen. Het uiteindelijke doel is uitstroom naar het reguliere beweeg en sportaanbod, dat wil zeggen zelfstandig bewegen zonder supervisie van de fysiotherapeut.

Meer informatie over COPD kunt u vinden op de volgende websites:

www.luchtpunt.nl

www.astmafonds.nl